Що таке “коронка” і “протезування” і чи обов”язково це для бабусь і дідусів?

15 квітня 2019, 13:00

Дуже часто, коли пацієнти у кріслі лікаря-стоматолога чують про те, що потрібно відновити зуб за допомогою коронки, на їх обличчі з”являється подив, а місцями навіть переляк…

Чи то одразу виникає асоціація з золотими та срібними посмішками літніх людей з дитинства, чи якщо мова йде про “вставні зуби”, то це вже десь повіює старістю...

Спробуємо заспокоїти, спростувавши ці “аргументи”. Розберемось для початку в поняттях і термінах.

Насправді зубною коронкою (лат. corona dentis) називають частину зуба, покритого емаллю. Під емаллю міститься дентин, глибше — основна частина пульпи. При пошкодженні коронку можна замінити штучною.

Тож коли лікар пропонує відновити зуб за допомогою коронки, йдеться про останню.

Сама ж процедура має назву протезування (стоматологічне протезування — розділ стоматології, який займається відновленням тканин зуба, заміщенням втрачених зубів, відновленням структури і функції жувального апарату.), і виконується лікарем стоматологом-ортопедом. З усіма страшними словами і термінами розібралися.

Причин і показів для відновлення зубів за допомогою коронок є багато, це вже визначається лікарем, і вік тут ні до чого. А щодо матеріалів  - то металеві коронки - це дійсно “прошлый век”. Сучасні матеріали та цифрові технології в стоматології творять дива. І власні зуби від реставрованих чи відновлених за допомогою коронок важко відрізнити. І, до речі, ті ж самі славнозвісні вініри, які до невпізнаваності змінили посмішки голівудських зірок - це теж різновид коронок.

Так що перш, ніж протестувати проти коронок чи лякатися, краще задати своєму лікарю декілька додаткових запитань, розглянути альтернативи лікування, якщо такі є, і разом визначитися з кращим варіантом.

Якщо вам сподобалася стаття і ви знайшли для себе щось цінне, поділіться нею з друзями в соц мережах, нажавши на відповідну кнопку-іконку під статею.