Брекети

21 лютого 2017, 11:23

Види брекетів

У сучасній стоматології існують різні види брекетів: керамічні, металеві, сапфірові, лінгвальні (фіксуються на піднебінній чи язичній поверхні зубів).

Керамічні брекети

Вони виготовляються з кераміки. Керамічні брекети на сьогоднішній день широко використовуються. Вони користуються великою популярністю у дорослих пацієнтів, тому що більш естетичні, ніж металеві.

Переваги:

- Керамічні брекети непомітні, тому що вони підбираються за кольором зубів.

- Вони більш комфортні, ніж металеві, і не дратують ясна.

- Вони міцні, не ламаються, дуже міцно прикріплюються до зубів.

Недоліки:

Недоліки керамічних брекетів відносні.

- Керамічні брекети зазвичай дорожче, ніж традиційні металеві.

- Лікування керамічними брекетами більш тривалий процес, ніж металевими.

- Зазвичай вони за розміром більше, ніж металеві.

Металеві брекети

Раніше металеві брекети були не просто брекетами, а у вигляді великих кілець навколо зуба. В даний час металеві брекети маленькі, прикріплюються на передній поверхні зубів. Металеві брекети до цього дня активно використовуються, вони недорогі, найдешевші серед наявних брекетів. Металеві брекети можуть бути срібні або золоті.

Переваги:

- Металеві брекети доступніші за ціною.

- Вони міцніші і не схильні до переломів.

Недоліки:

- Металеві брекети недостатньо естетичні.

- Спочатку вони можуть виявитися недостатньо комфортними, на звикання знадобиться кілька тижнів.

- На початку вони можуть викликати подразнення ясен, але ці проблеми зникнуть через кілька тижнів.

Лінгвальні брекети

Лінгвальні брекети фіксуються на язичній поверхні зубів, тим самим, вони не помітні. Зазвичай лінгвальні брекети виготовляються з металу.

Переваги:

- Вони непомітні!

Недоліки:

- Лінгвальні брекети заважають мовленню, тому що вони фіксуються на язичній поверхні зубів, тим самим, ускладнюючи мовлення.

- Лінгвальні брекети дорожчі.

- Лікування лінгвальними брекетами займає на кілька місяців більше часу, ніж традиційними.

Сапфірові брекети

Сапфірові брекети виготовляються з чистого монокристалічного сапфіру, і дуже прозорі. Вони дуже естетичні і міцні. Сапфірові брекети не схильні до фарбування, наліт на них не скупчується. Якщо зуби дуже світлі, тоді сапфірові брекети кращий варіант, тому що вони прозорі. А якщо зуби не дуже світлі, тоді сапфірові брекети не найкращий варіант. У таких випадках перевага віддається керамічним брекетів.

Скільки потрібно носити брекети?

Терміни лікування брекетами індивідуальні, залежно від клінічного випадку. Середній термін носіння брекетів триває 2 роки. Після зняття брекетів, існує період підтримування, тобто в цей період доктор виготовить Вам спеціальний ретейнер, зроблений із пластику. Він тонкий, зручний в носінні, не містить металевих елементів. Справа в тому, що після досягнутого ефекту ретейнер забезпечує правильне положення зубів і запобігає рецидиву. Після виготовлення ретейнера, доктор дасть необхідні рекомендації по догляду